Pages

wtorek, 20 stycznia 2015

Belgijskie frytki na świecie

Frytki należą do grona najbardziej popularnych przekąsek na świecie. Mogą one pełnić rolę dodatku do dania głównego (np. ryby), albo być głównym elementem potrawy. Frytki podbiły podniebienia konsumentów na całym świecie. Rodowód frytek jest znany, ale bardzo często fałszowany. Wbrew pozorom nie są one specjałem Francuzów ani Anglików, którzy jedzą je w połączeniu ze smażoną rybą. Frytki pochodzą z Belgii, a zatem chcąc zjeść oryginalną wersję tego specjału warto sięgnąć po belgijki.


W Belgii frytki powstają ze świeżych, grubo krojonych ziemniaków smażonych dwukrotnie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju roślinnym. Są one serwowane w papierowych torebkach oraz podawane z dodatkiem soli oraz z ketchupem lub majonezem. Ojczyzna frytek znajduje się w belgijskim mieście Dinant, a ich początki sięgają siedemnastego stulecia, kiedy to w Belgii rozpoczęto uprawę ziemniaków. Pierwszy belgijski bar z frytkami pojawił się w 1857 roku. Pod koniec XIX stulecia podobne lokale gastronomiczne działały już w wielu innych miastach.

Obecnie frytki są dostępne w różnych wydaniach w wielu krajach. Obok tradycyjnych belgijskich frytek znajdziemy cienko krojone i karbowane frytki. Poza tym obok nich pojawiły się inne ziemniaczane specjały, w tym między innymi ziemniaczane kulki, ziemniaki ze skórką i inne. Można podawać je z kurczakiem, rybą lub z warzywami. Konsumenci polubili je ze względu na chrupkość i złocisty kolor pobudzający apetyt.


Belgijskie frytki, zwane też belgian fries zyskały uznanie w wielu krajach, w tym w Ameryce Północnej i Południowej, Azji i Europie. Są one flagowym produktem marki Farm Frites. Więcej informacji na temat produktów tef firmy znajduje się pod adresem: belgian fries - www.farmfrites.pl. Warto zapoznać się także z belgijskim sposobem smażenia frytek. Pozwala on na poprawę walorów smakowych, a jednocześnie wpływa na obniżenie zawartości tłuszczu, a tym samym kaloryczności chrupkiego przysmaku.

0 komentarze:

Prześlij komentarz