Frytki należą do grona
najbardziej popularnych przekąsek na świecie. Mogą one pełnić rolę dodatku do
dania głównego (np. ryby), albo być głównym elementem potrawy. Frytki podbiły
podniebienia konsumentów na całym świecie. Rodowód frytek jest znany, ale
bardzo często fałszowany. Wbrew pozorom nie są one specjałem Francuzów ani
Anglików, którzy jedzą je w połączeniu ze smażoną rybą. Frytki pochodzą z
Belgii, a zatem chcąc zjeść oryginalną wersję tego specjału warto sięgnąć po
belgijki.
W Belgii frytki powstają
ze świeżych, grubo krojonych ziemniaków smażonych dwukrotnie na bardzo dobrze
rozgrzanym oleju roślinnym. Są one serwowane w papierowych torebkach oraz
podawane z dodatkiem soli oraz z ketchupem lub majonezem. Ojczyzna frytek
znajduje się w belgijskim mieście Dinant, a ich początki sięgają siedemnastego
stulecia, kiedy to w Belgii rozpoczęto uprawę ziemniaków. Pierwszy belgijski
bar z frytkami pojawił się w 1857 roku. Pod koniec XIX stulecia podobne lokale
gastronomiczne działały już w wielu innych miastach.
Obecnie frytki są
dostępne w różnych wydaniach w wielu krajach. Obok tradycyjnych belgijskich
frytek znajdziemy cienko krojone i karbowane frytki. Poza tym obok nich
pojawiły się inne ziemniaczane specjały, w tym między innymi ziemniaczane
kulki, ziemniaki ze skórką i inne. Można podawać je z kurczakiem, rybą lub z
warzywami. Konsumenci polubili je ze względu na chrupkość i złocisty kolor
pobudzający apetyt.
Belgijskie frytki, zwane
też belgian fries zyskały
uznanie w wielu krajach, w tym w Ameryce Północnej i Południowej, Azji i
Europie. Są one flagowym produktem marki Farm Frites. Więcej informacji na
temat produktów tef firmy znajduje się pod adresem: belgian fries - www.farmfrites.pl.
Warto zapoznać się także z belgijskim sposobem smażenia frytek. Pozwala on na
poprawę walorów smakowych, a jednocześnie wpływa na obniżenie zawartości
tłuszczu, a tym samym kaloryczności chrupkiego przysmaku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz