Obecnie
największym zainteresowaniem cieszą się sztućce ze stali nierdzewnej i srebra.
Podpowiadamy, jak je czyścić, aby długo zachowały pierwotny, estetyczny wygląd.
Sztućce
ze stali nierdzewnej zachowają swoją barwę i właściwości przez wiele lat,
jeżeli będą odpowiednio pielęgnowane. Po latach używania sztućców ich
powierzchnia może pokryć się plamkami i przebarwieniami. Chcąc tego uniknąć,
trzeba zrezygnować ze stosowania preparatów do czyszczenia srebra i silnych
detergentów. Najlepiej sprawdzi się płyn do mycia naczyń, który łatwo usunie
zabrudzenia i tłuszcz. Sztućce ze stali nierdzewnej powinny być myte w ciepłej
wodzie. Gorąca woda może doprowadzić do ich tępienia. Następnie trzeba wytrzeć
je flanelową szmatką, która dobrze wchłonie wodę i nie spowoduje powstania zarysowań
na stalowej powierzchni.
źródło zdjęcia: witeks.pl |
Metody
pielęgnacji srebrnych sztućców są nieco inne. Sztućce wykonane ze srebra warto
myć w ostudzonej wodzie po gotowaniu ziemniaków. Chcąc dodać im blasku można
wykorzystać 3 litry wrzątku wymieszane z 4 łyżkami sody oczyszczonej i 5
łyżkami octu. Należy zanurzyć srebrne sztućce w przygotowanym roztworze na
około 10 minut. Następnie trzeba opłukać je w zimnej wodzie i wytrzeć do sucha.
Warto od czasu do czasu wyczyścić sztućce specjalnym preparatem do czyszczenia
srebra.
0 komentarze:
Prześlij komentarz