Pages

czwartek, 22 maja 2014

Wartość odżywcza ziemniaków

Ziemniaki są lekkostrawnymi warzywami, zawierającymi łatwo przyswajalne substancje odżywcze. Niemal nie zawierają tłuszczu i zawierają małą ilość kalorii. Posiadają zasadotwórcze właściwości, dlatego równoważą kwasotwórcze oddziaływanie mięsa na organizm. Zawieraja dużo potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także magnez poprawiający przemianę materii, łagodzący stany zmęczenia i stres. Inne składniki odżywcze zawarte w ziemniakach to fosfor, żelazo i wapń. Dostarczają prawie wszystkich witamin i trochę białka. Zawierają przede wszystkim skrobię i błonnik.

W każdej bulwie ziemniaczanej składniki są nierównomiernie rozmieszczone. Największa ilość minerałów i witamin znajduje się pod skórką. Najlepiej podawać ziemniaki ze skórką, która ochroni cenną zawartość. Większość witamin zawartych w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego też trzeba gotować je w małej ilości osolonej wody. Mała ilość płynu oraz podwyższone stężenie soli zmniejszają straty składników odżywczych. Nie wszystkie przetworzone produkty z ziemniaków mają małą wartość odżywczą.


Przykładem jest Linia Natural dostępna w sklepie internetowym FarmFrites. Frytka belgijka z www.farmfrites.pl z tej linii produktów ma postać pysznych cząstek ziemniaka w chrupiącej skórce. Posiada bogaty smak i aromat. Pieczone ziemniaki są wstępnie przygotowywane w mieszance oleju rzepakowego. Można podać je z dowolnym sosem, np. pomidorowym, a także z odrobiną masła. Ciepły przysmak doskonale sprawdza się jako dodatek to dań mięsnych, a także jako przekąska.
źródło: farmfrites.pl

0 komentarze:

Prześlij komentarz