Ziemniaki
są lekkostrawnymi warzywami, zawierającymi łatwo przyswajalne substancje
odżywcze. Niemal nie zawierają tłuszczu i zawierają małą ilość kalorii.
Posiadają zasadotwórcze właściwości, dlatego równoważą kwasotwórcze
oddziaływanie mięsa na organizm. Zawieraja dużo potasu obniżającego ciśnienie
krwi, a także magnez poprawiający przemianę materii, łagodzący stany zmęczenia
i stres. Inne składniki odżywcze zawarte w ziemniakach to fosfor, żelazo i
wapń. Dostarczają prawie wszystkich witamin i trochę białka. Zawierają przede
wszystkim skrobię i błonnik.
W
każdej bulwie ziemniaczanej składniki są nierównomiernie rozmieszczone.
Największa ilość minerałów i witamin znajduje się pod skórką. Najlepiej podawać
ziemniaki ze skórką, która ochroni cenną zawartość. Większość witamin zawartych
w ziemniakach jest rozpuszczalna w wodzie. Dlatego też trzeba gotować je w
małej ilości osolonej wody. Mała ilość płynu oraz podwyższone stężenie soli
zmniejszają straty składników odżywczych. Nie wszystkie przetworzone produkty z
ziemniaków mają małą wartość odżywczą.
Przykładem
jest Linia Natural dostępna w sklepie internetowym FarmFrites.
Frytka belgijka z
www.farmfrites.pl z tej linii produktów ma postać pysznych cząstek
ziemniaka w chrupiącej skórce. Posiada bogaty smak i aromat. Pieczone ziemniaki
są wstępnie przygotowywane w mieszance oleju rzepakowego. Można podać je z
dowolnym sosem, np. pomidorowym, a także z odrobiną masła. Ciepły przysmak
doskonale sprawdza się jako dodatek to dań mięsnych, a także jako przekąska.
źródło: farmfrites.pl
0 komentarze:
Prześlij komentarz